2020-01-25 10:19:32• hírek • Bede Emőke

Tucatnál is több új kanyarós megbetegedést regisztráltak Szatmár megyében

Romániában 2017-ben 8673 kanyarós megbetegedést regisztráltak, azonban 2018-ra ez a szám 943-ra csökkent. Majd beköszöntött 2019, a betegség megkezdte fatális „térhódítását”, mely úgy látszik, 2020-ban sem hagy alább.

A megbetegedések száma egyre csak nő, a járvány kezdete óta nem kevesebb mint 19 170 igazoltan kanyarós páciensről jelentettek az orvosok. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ adatai alapján ugyanakkor pénteken azt is közölte, hogy szerencsére a kanyaró által okozott elhalálozások száma az előző héthez képest nem emelkedett, továbbra is 64 halálos áldozatról van tudomása az intézetnek.


A 2020. január 20. és 2020. január 24. közötti időszakban, az ország 9 megyéjében 82 új megbetegedést regisztráltak. Suceava megyében 30-at, Szatmár megyében 15-öt, Neamt megyében 14-et, Krassó-Szörényben 12-t, Temesben 6-ot, Buzau-ban pedig 2-t. Bákó, Konstanca, Dambovita megyékben egyelőre mindösszesen 1-1 kanyarós megbetegedésre derült fény.


A kanyaróvírus cseppfertőzéssel, vagyis légi úton is terjed, a levegőben akár két órán át is életképes, továbbá négy nappal a betegség tüneteinek megjelenése előtt, valamint utána még négy napon át fertőző marad az, aki elkapta a vírust. Az orvosok folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy a legnagyobb veszélyben a kisgyermekek vannak, közülük is azok, akiknek gyenge az immunrendszerük. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nemcsak gyermekek, de bármilyen életkorú személy elkaphatja a fertőzést azok közül, akik nincsenek beoltva ellene, és korábban nem estek át kanyarón. A kiütésekkel és magas lázzal, valamint komoly, életveszélyes szövődményekkel járó kanyaró ellen 30 éves korig lehet védőoltást beadni.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: